
Rijongeschikt, wat nu?
Eerste hulp bij confrontatie met art. 42 Wegverkeerswet
Op politierechtbanken wordt tegenwoordig, naast de ondertussen maar al te goed gekende straffen zoals rijverboden, alcoholsloten edm., meer en meer gebruik gemaakt van de ‘ongeschiktheidsverklaring’ uit art. 42 Wegverkeerswet. Zo’n ongeschiktheid wordt bij een veroordeling niet als straf, maar als maatregel opgelegd om mensen uit het verkeer te halen die ‘lichamelijk of geestelijk ongeschikt zijn bevonden tot het besturen van een motorvoertuig’.
Deze situatie doet zich voornamelijk voor wanneer er uit het strafdossier (meestal a.d.h.v. urine-, bloed- of haaranalyses) blijkt dat er problematisch drank- of druggebruik is. Aangezien een dergelijke problematiek niet te verzoenen is met het (op een veilige manier) besturen van een voertuig, wordt er door deze beveiligingsmaatregel voorzien dat er niet meer gereden mag worden, dit tot wanneer je opnieuw geschikt bent bevonden. De straffen bij overtreding van deze maatregel zijn – niet geheel onbegrijpelijk – niet mals.
Wanneer een dergelijke maatregel werd opgelegd, dien je ook zélf initiatief te nemen om de ongeschiktheid ongedaan te laten maken, dit gebeurt niet automatisch. Dit kan overeenkomstig art. 44 Wegverkeerswet ten vroegste zes maanden nadat de uitspraak waarin de ongeschiktheid werd opgelegd definitief is geworden, aan de hand van een verzoekschrift.
Wanneer de zaak vervolgens opgeroepen wordt voor de politierechtbank, zal men moeten aantonen dat er géén lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid meer is, hetgeen voornamelijk zal gebeuren op basis van medische stukken; urine-, bloed- of haaranalyses waaruit blijkt dat er géén problematisch gebruik van drank of drugs is geweest gedurende een periode van (minstens) 6 maanden zijn hier van cruciaal belang.
Wanneer uit de stukken blijkt dat de ongeschiktheid niet langer voorhanden is, zal de rechter deze opheffen.
In de praktijk zijn er echter een aantal belangrijke zaken waarmee rekening gehouden dient te worden. Zo zal je bijvoorbeeld – indien de aanvraag afgewezen wordt – zes maanden moeten wachten alvorens je kan proberen opnieuw geschikt verklaard te worden. Ook zullen eventuele rijverboden die naast de beveiligingsmaatregel werden uitgesproken, pas uitgevoerd kunnen worden als je opnieuw geschikt bent verklaard om een motorvoertuig te besturen.
In ieder geval is het raadzaam om wanneer je door de politierechtbank ongeschikt werd verklaard om een motorvoertuig te besturen (liefst zelfs voordien), een advocaat te raadplegen om je in de verdere procedure bij te staan, en samen het verzoekschrift met nodige stukken voor te bereiden & in te dienen. In sommige gevallen worden de hiermee gepaard gaande advocatenkosten, evenals de kosten van medische testen, zelfs gedekt door de rechtsbijstandverzekeraar.
Bij BdC advocaten hebben wij heel wat ervaring met deze procedure, aarzel dus niet om ons te contacteren om na te gaan hoe wij u hierbij kunnen helpen.