Tijdelijk huisverbod, wat nu?
Het tijdelijk huisverbod als maatregel bij geweld binnen het gezin
De verlichting binnen de wandelgangen van het justitiepaleis te Antwerpen kleurt tijdens de week van 25 november naar jaarlijkse gewoonte opnieuw oranje. Hiermee wil men de ‘Internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen’ onder de aandacht brengen, aangezien dit onderwerp een zéér actueel thema blijft.
Volgens het artikel van De Standaard dd. 26.11.2024 stijgt het aantal uitgesproken ‘THV’s’ opnieuw. Per dag krijgen in Vlaanderen twee mensen een tijdelijk huisverbod opgelegd.
Of dit betekent dat geweld binnen gezinnen toeneemt, kunnen we hier niet uit afleiden. Wel betekent dit dat intrafamiliaal geweld door de politie en de parketten ernstig genomen wordt, hetgeen we ook weerspiegeld zien in de straffen die hiervoor worden uitgesproken.
Cliënten die geconfronteerd worden met een tijdelijk huisverbod, komen vaak bij ons met de vraag hoe het nu verder moet. Wat houdt een tijdelijk huisverbod nu juist in en hoe lang houdt deze maatregel aan?
Vaak durven slachtoffers van partnergeweld de woonst niet te verlaten, waarbij een tijdelijk huisverbod kan helpen om de onveilige situatie te ontmantelen. Wanneer je als slachtoffer van intrafamiliaal geweld de moed hebt om naar de politie te bellen, komen zij ter plaatse om de situatie in te schatten. Zij nemen contact op met de Procureur des Konings die verder zal beslissen. Indien de aanwezigheid van een meerderjarig persoon in de verblijfplaats een ernstig en onmiddellijk gevaar oplevert voor de veiligheid van een of meerdere personen die dezelfde verblijfplaats betrekken, dan kan het parket beslissen tot een tijdelijk huisverbod (Wet van 15 mei 2012 betreffende het tijdelijk huisverbod in geval van huiselijk geweld).
Het feit dat je eigenaar of huurder bent van deze woning, maakt geen enkel verschil. Men hoeft ook niet gehuwd te zijn en het hoeft zelfs niet noodzakelijk over je partner te gaan. Het toepassingsgebied van de wet strekt zich uit over het gehele gezin.
Binnen de tien dagen komt de persoon die de woonst moest verlaten voor de familierechtbank. De familierechter zal dan beslissen of het huisverbod wordt verlengd, hetgeen kan voor drie maanden. Na deze periode zal het huisverbod hoe dan ook eindigen.
Het is dus geen correctionele rechter die hier toetsing uitoefent, maar wel een familierechter. Wanneer het huisverbod niet wordt nageleefd, kan dit evenwel lijden tot een voorleiding bij de onderzoeksrechter die kan beslissen om u aan te houden en naar de gevangenis te sturen, aangezien de niet-naleving van een tijdelijk huisverbod een op zich staand misdrijf uitmaakt.
Het tijdelijk huisverbod heeft vooral als doel om het slachtoffer de nodige rust en tijd te gunnen om na te denken en om eventueel regelingen te treffen voor de toekomst. Zo kan er intussen bv. een procedure echtscheiding opgestart worden, kan er gezocht worden naar een andere woonst, enz.
Heeft u nog vragen of wenst u bijstand inzake een procedure tijdelijk huisverbod? Aarzel niet ons te contacteren! BdC advocaten staan cliënten bij in procedures zowel voor de familierechtbank als voor de correctionele rechtbank/ onderzoeksrechter, zowel wanneer je vragende partij bent om een huisverbod te bekomen, als wanneer je geconfronteerd wordt met een dergelijk verbod en hiertegen graag iets wil ondernemen.